
Barevné potraviny
Přínos barevných potravin
Nejvýznamnější faktor ovlivňující naše zdraví je strava. Kořenová zelenina a bobuloviny patří mezi nejzdravější plodiny vůbec.
Máme v nabídce čtyři druhy, které všichni známe již od dob svého dětství. Zde ve velmi praktické formě. Lze je využít k přípravě koktejlů, smoothie, ve studené kuchyni, k přípravě domácí kosmetiky nebo jako přírodní barvivo.
Šetrné sušení organicky pěstovaných borůvek a brusinek zajišťuje vysokou antioxidační aktivitu a zachování vysokého obsahu biologicky aktivních látek. Slupky představují zdroj antokyanů (což je silný antioxidant) a dalších cenných látek.

Borůvka

Borůvky mají velké množství flavonoidů, resveratrolu a vitamínu C, jsou významným zdrojem manganu, dále obsahují vitamíny B2, B5, B6, E, K, z minerálů pak železo, hořčík, vápník, sodík, draslík, fosfor, měď, chrom a zinek.
Podložené zdravotní přínosy borůvek:
-
Vysoký obsah antioxidantů chrání buňky před poškozením, mutacemi DNA a předčasným stárnutím
-
Snížení oxidace „špatného“ LDL cholesterolu
-
Snížení vysokého krevního tlaku
-
Zlepšení funkce nervového systému a zraku
-
Antidiabetický efekt
-
Prevence zánětu močových cest
-
Regenerace svalů po fyzické námaze
-
Působí antibakteriálně
Brusinka/Klikva

Má vysoký obsah vitamínu E, vitamínu C a manganu, obsahují draslík, hořčík, vápník, fosfor a provitamin A. Na rozdíl od běžně dostupných brusinek a brusinkových šťáv tato není doslazovaná.
Podložené zdravotní přínosy brusinek:
-
Prevence a pomoc při uroinfekcích
-
Snížení tvorby bakteriálního biofilmu
-
Efekt na zánět prostaty a související potíže
-
Zlepšují mikrobiom a působí na chronické střevní záněty
-
Snižují hladinu glukózy v krvi a podporují hubnutí
-
Zlepšují zdraví srdce
-
Chrání oči před poškozením
-
Snižují riziko rakoviny
-
Působí antivirově
Mrkev

Vylisovaná šťáva z mrkve má výhodu, že neobsahuje hrubou nerozpustnou vlákninu, která na sebe váže cenné látky a omezuje jejich vstřebávání ve střevě. Díky nízké teplotě sušení zůstává zachováno vysoké množství vitamínu C a vitamínů skupiny B. Šťáva z mrkve je bohatá např. na karotenoidy v čele se známým beta-karotenem, což je silný antioxidant a je také důležitý pro syntézu vitamínu A v těle.
Podložené zdravotní přínosy mrkve:
-
Vysoký obsah antioxidantů chrání buňky před poškozením a předčasným stárnutím
-
Prospívá kardiovaskulárnímu systému
-
Snižuje hladinu cholesterolu
-
Zlepšuje zdraví očí a působí jako prevence makulární degenerace
-
V mateřském mléce zvyšuje množství cenných karotenoidů
-
Zlepšuje ochranu a zdraví kůže
Řepa

Řepa patří mezi nejvýznamnější zdroje resveratrolu (jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů). Organické pěstování řepy zajišťuje vysoký obsah betainu (má přímý vliv na jaterní buňky), draslíku, hořčíku a bóru. Šťáva z řepy se suší při nízkých teplotách, díky tomu zůstává zachováno vysoké množství vitamínu B9 (kyseliny listové) a betainu, které jsou náchylné na tepelnou úpravu.
Podložené zdravotní přínosy řepy:
-
Protizánětlivé, protinádorové a antioxidační účinky
-
Mírně projímavé účinky využitelné při zácpě
-
Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
-
Zvyšuje hladinu serotoninu
-
Podporuje krvetvorbu
-
Zlepšuje prokrvení tkání díky přítomnosti dusíkatých sloučenin
-
Podporuje regeneraci jaterní tkáně, brání steatóze (ztučnění jater), podpora při již vzniklé jaterní cirhóze
