top of page
field-5326822_1920.jpg

Barevné potraviny

Přínos barevných potravin

Nejvýznamnější faktor ovlivňující naše zdraví je strava. Kořenová zelenina a bobuloviny patří mezi nejzdravější plodiny vůbec.

Máme v nabídce čtyři druhy, které všichni známe již od dob svého dětství. Zde ve velmi praktické formě. Lze je využít k přípravě koktejlů, smoothie, ve studené kuchyni, k přípravě domácí kosmetiky nebo jako přírodní barvivo.

Šetrné sušení organicky pěstovaných borůvek a brusinek zajišťuje vysokou antioxidační aktivitu a zachování vysokého obsahu biologicky aktivních látek. Slupky představují zdroj antokyanů (což je silný antioxidant) a dalších cenných látek.

083.jpg

Borůvka

berries-2281_1920.jpg

Borůvky mají velké množství flavonoidů, resveratrolu a vitamínu C, jsou významným zdrojem manganu, dále obsahují vitamíny B2, B5, B6, E, K, z minerálů pak železo, hořčík, vápník, sodík, draslík, fosfor, měď, chrom a zinek.

 

Podložené zdravotní přínosy borůvek:

  • Vysoký obsah antioxidantů chrání buňky před poškozením, mutacemi DNA a předčasným stárnutím

  • Snížení oxidace „špatného“ LDL cholesterolu

  • Snížení vysokého krevního tlaku

  • Zlepšení funkce nervového systému a zraku

  • Antidiabetický efekt

  • Prevence zánětu močových cest

  • Regenerace svalů po fyzické námaze

  • Působí antibakteriálně

Brusinka/Klikva

backdrop-22024_1920.jpg

Má vysoký obsah vitamínu E, vitamínu C a manganu, obsahují draslík, hořčík, vápník, fosfor a provitamin A. Na rozdíl od běžně dostupných brusinek a brusinkových šťáv tato není doslazovaná.

 

Podložené zdravotní přínosy brusinek:

  • Prevence a pomoc při uroinfekcích

  • Snížení tvorby bakteriálního biofilmu

  • Efekt na zánět prostaty a související potíže

  • Zlepšují mikrobiom a působí na chronické střevní záněty

  • Snižují hladinu glukózy v krvi a podporují hubnutí

  • Zlepšují zdraví srdce

  • Chrání oči před poškozením

  • Snižují riziko rakoviny

  • Působí antivirově

Mrkev

carrots-2387394_1920.jpg

Vylisovaná šťáva z mrkve má výhodu, že neobsahuje hrubou nerozpustnou vlákninu, která na sebe váže cenné látky a omezuje jejich vstřebávání ve střevě. Díky nízké teplotě sušení zůstává zachováno vysoké množství vitamínu C a vitamínů skupiny B. Šťáva z mrkve je bohatá např. na karotenoidy v čele se známým beta-karotenem, což je silný antioxidant a je také důležitý pro syntézu vitamínu A v těle.

Podložené zdravotní přínosy mrkve:

  • Vysoký obsah antioxidantů chrání buňky před poškozením a předčasným stárnutím

  • Prospívá kardiovaskulárnímu systému

  • Snižuje hladinu cholesterolu

  • Zlepšuje zdraví očí a působí jako prevence makulární degenerace

  • V mateřském mléce zvyšuje množství cenných karotenoidů

  • Zlepšuje ochranu a zdraví kůže

Řepa

beetroot-687251_1920.jpg

Řepa patří mezi nejvýznamnější zdroje resveratrolu (jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů). Organické pěstování řepy zajišťuje vysoký obsah betainu (má přímý vliv na jaterní buňky), draslíku, hořčíku a bóru. Šťáva z řepy se suší při nízkých teplotách, díky tomu zůstává zachováno vysoké množství vitamínu B9 (kyseliny listové) a betainu, které jsou náchylné na tepelnou úpravu.

Podložené zdravotní přínosy řepy:

  • Protizánětlivé, protinádorové a antioxidační účinky

  • Mírně projímavé účinky využitelné při zácpě

  • Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému

  • Zvyšuje hladinu serotoninu

  • Podporuje krvetvorbu

  • Zlepšuje prokrvení tkání díky přítomnosti dusíkatých sloučenin

  • Podporuje regeneraci jaterní tkáně, brání steatóze (ztučnění jater), podpora při již vzniklé jaterní cirhóze

068.jpg
bottom of page